Minden ami tech, és semmi ami nem

Jövőre érkezhet az első Ubuntu Touch-ot futtató telefon

2014. november 27.

Meizu-MX-Ubuntu-Touch.jpg

Jövőre érkezik az első Ubuntu operációs rendszert futtató telefon - jelentette be a Meizu. Megjelenésére elég korán, 2015 első negyedévében lehet számítani. Már ugyan volt próbálkozás Linux mobilra, tavaly  nyáron indult Kickstarteren egy közösségi gyűjtés, ami bár igen nagy sikernek örvendett - több millió dollárt gyűjtött össze - de sajnos nem érte el a kiírt összeget, így nem lett belöle semmi.

Media.jpg

Ellenben most úgy tünik, tényleg sikerül nekik, mivel a Meizuval együtt működve már kész a szoftver, ami egy MX4-es, csúcskategóriás mobilon fog futni. Az egyetlen kérdés márcsak az, van-e tér egy ilyen mobilnak? Ugyanis - az eddigi információk alapján - semmivel nem tűnik ki az Androidos riválisaitól. Az Ubuntu is ugyanúgy Linux-ra épül mint az Android, és ugyanolyan hardver fogja futtatni. Hacsak nem kap valamilyen szoftveres extrát vagy baráti árcédulát elég hamar elveszti a versenyt mind a nagycégek, mind a jó ár-érték arányú márkák termékeivel szemben.

Meizu-Confirms-MX4-Ubuntu-Touch-Release-for-December-2014-458782-2.jpg

Több információra később számíthatunk, és  megtudhatjuk, hogy egy újabb érdekes próbálkozás mond csődöt, vagy egy új operációs rendszer fogja elhóditani a teret az Androidtól. Hamarosan kiderül, mert már csak pár hónapot kell várni a mobil megjelenésére.

(via)

A bejegyzés trackback címe:

https://techlabor.blog.hu/api/trackback/id/tr766935727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buczek 2014.11.27. 17:29:12

azért némi különbség van az Android és Ubuntu rendszere között: az Android valóban ugyanúgy egy Linux, viszont egy módosított Java motor futtatja a Java alapú alkalmazásokat, az Ubuntu natív alkalmazásokat futtat, közbeiktatott futtató motor nélkül. ez sebességben jelent nagyon nagy előnyt, valamint licencelésben lehet óriási különbség, mivel az Android egyes részeiért a gyártók jelentős összegeket fizetnek a Microsoftnak és az Oracle-nek. ez Ubuntuban nincs.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.11.28. 09:22:20

nah igen, meg ha lehet hinni a korábbi koncepciónak és lesz átjárás az asztali ubuntu és a telefon között, akkor az se mindegy

Csokáv 2014.11.28. 10:55:47

pingwin indoka miatt várom én is ezt. Azt tervezem, az lesz a következő telefoncserém, amikor az asztali gépemet is helyettesíti. Rádugom valami dokkolóra, az összekapcsolja a monitorral, billentyű-egérrel, és kész. Ha jól láttam, ez az ubuntu tudni fogja ezt. Javítsatok ki, ha nem.
süti beállítások módosítása